fbpx

Δράσεις

Η ΡΟΔΑ με ιδρύτρια την Μαρία Περετζή εδώ και 30 χρόνια βρίσκεται στη θεατρική και μουσική πρωτοπορία δημιουργώντας τη σύγχρονη παράδοση του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ.

Μέσα από μια πλούσια σειρά θεατρικών, μουσικών, εκδοτικών και κινηματογραφικών δραστηριοτήτων προσελκύει το ενδιαφέον στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την πολιτισμική της δράση.

  • Η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών απένειμε ομόφωνα στον Δημήτρη Γασπαράτο τον «Έπαινο Κάρολος Κουν 2014 – Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό έργo» για τη δυναμική του ερμηνεία ως Γκιλγκαμές.
  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ CNN: Το αμερικάνικο τηλεοπτικό κανάλι του CNN αφιέρωσε τρία μακροσκελή ρεπορτάζ παρουσιάζοντας σκηνές της Ραμαγιάνα, του Γκιλγκαμές και του Αμφιάραου, καθώς και συνεντεύξεις βασικών συντελεστών της.
  • Η ΡΟΔΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ – ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το ντοκιμαντέρ «Στο Κέντρο του Κύκλου» του Ορφέα Περετζή για τη ζωή των ηθοποιών της ΡΟΔΑ, στα παρασκήνια και στη καθημερινή τους ζωή.

Θεατρικές Παραστάσεις

Αλκιβιάδης Άγιος, μια θεατρική υπερπαραγωγή για την πολυτάραχη ζωή του Αλκιβιάδη με ζωντανές αναπαραστάσεις των Ελευσίνιων και των Καβείριων Μυστηρίων και των Μυστηρίων του Πανός: «Θέατρο Πειραιώς 131» «Αριστοτέλειο» (Θεσσαλονίκη), Αίθουσα 3Α, Φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου, Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης, «Πολυχώρος Αθηναΐς», Φεστιβάλ του Δήμου Ηλιούπολης, Φεστιβάλ Δήμου Νέας Μάκρης, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Φεστιβάλ του Δήμου Χαλανδρίου («Θέατρο Ρεματιάς»), Φεστιβάλ του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» (Δήμος Βύρωνα), Φεστιβάλ Κηφισιάς.

Γκιλγκαμές, το πανάρχαιο Μεσοποταμιακό έπος: «Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, «Θεατράκι» (Θεσσαλονίκη), Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης, Αίθουσα 3Α, Φεστιβάλ του Δήμου Κηφισιάς, Φεστιβάλ Δήμου Χαλανδρίου («Θέατρο Ρεματιάς»), Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» (Δήμος Βύρωνα), Φεστιβάλ Δήμου Ηλιούπολης.

Αμφιάραος, ο Μάντης του Απόλλωνα, «Θέατρο Πειραιώς 131», «Θέατρο Δάσους» (Θεσσαλονίκη), Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου, Φεστιβάλ του Δήμου Περιστερίου, Φεστιβάλ του Δήμου Χαλανδρίου και Φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου.

Τρικυμία του Σαίξπηρ, «Θέατρο Τζένη Καρέζη», Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Πετρούπολης, Θέατρο της Αρχαίας Ολυμπίας, Φεστιβάλ του Δήμου της Άνοιξης, Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» (Δήμος Βύρωνα), Φεστιβάλ Δήμου Ηλιούπολης, Φεστιβάλ Δήμου Πετρούπολης, Φεστιβάλ Δήμου Βριλησσίων (Θέατρο Νταμάρι «Αλίκη Βουγιουκλάκη»)

Ραμαγιάνα, το μέγα έπος της Ινδίας, Γκάζι, «Αθηναϊκό Θέατρο».

Το Ταξίδι του Ήχου, «Αθηναϊκό Θέατρο».

Τμήματα της Οδύσσειας, ιδιωτική αίθουσα της «ΡΟΔΑ»

Οι Διαδρομές Ονείρων, με θέμα την προσέγγιση του κόσμου των ονείρων μέσα από τις σύγχρονες θεωρίες της ψυχιατρικής, ιδιωτική αίθουσα της «ΡΟΔΑ».


Μουσικές Εκδηλώσεις

Καλλιτεχνική επιμέλεια / Ενορχήστρωση ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΕΤΖΗ

Η μουσική, το τραγούδι και τα φωνητικά αποτελούν κεντρικό δομικό στοιχείο των θεατρικών παραστάσεων της ΡΟΔΑ δημιουργώντας, κάθε φορά, ένα ηχητικό σύμπαν που συμβάλλει, καθοριστικά, στο ποιοτικό και πρωτοποριακό αποτέλεσμα του έργου της ομάδας.

Εκτός από το γεγονός ότι κάθε θεατρική παράσταση είναι, παράλληλα, και μια μοναδική μουσική συναυλία, η ΡΟΔΑ δημιούργησε και διοργάνωσε τα παρακάτω:

– Το Live streaming concert «Cosmic Rhythm» (2021) με έργα Γκουρτζίεφ – ντε Χαρτμαν για πιάνο και φλάουτο με τον Τάκη Πατερέλη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και στην Αίθουσα 3Α. Μια μουσική που «αγγίζει» εθνολογικά στοιχεία και τελετές μοναστηριακών αδελφοτήτων προσφέροντας ένα πλούσιο ρεπερτόριο, οι ρίζες του οποίου είναι η λαϊκή και θρησκευτική μουσική της Κεντρικής Ασίας καθώς και η Ρωσική ορθόδοξη λειτουργική μουσική.  

– Το CD «Cosmic Rhythm» σε παραγωγή 3Α Records (2019).

– Τη Συναυλία «Καρνάκ: Το Διαστημόπλοιο του Σύγχρονου Μάγου» με μουσική Γκουρτζίεφ – ντε Χάρτμαν στην Αίθουσα 3Α, στο Φεστιβάλ του Δήμου Χαλανδρίου («Θέατρο Ρεματιάς») και στο Αίθριο του Πολιτιστικού Κέντρου Κηφισιάς.

– Τη Συναυλία «Αναζητητές» (Seekers) με μουσική Γκουρτζίεφ – ντε Χάρτμαν: Αίθουσα 3Α, Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κηφισιάς, συναυλία στα πλαίσια του παγκόσμιου συνεδρίου «All and everything Conference» στο Λουτράκι, Κέντρο Τεχνών American Community Schools (ACS). Η ίδια συναυλία παρουσιάστηκε με συνοδεία video art στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ράδιο Σίτυ (Θεσσαλονίκη), στο Φεστιβάλ του Δήμου Χαλανδρίου («Θέατρο Ρεματιάς») και στην Αίθουσα 3Α.

– Το CD «Αναζητητές» (Seekers) σε παραγωγή των 3A Records (2012), παρουσιάστηκε στο χώρο εκδηλώσεων του Public (Πλατεία Συντάγματος) μέσα από ένα πάνελ συζήτησης με τους Δημήτρη Περετζή, Τάκη Πατερέλη και Δημήτρη Γασπαράτο. Την εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν οι Τάκης Πατερέλης (πιάνο), Πία Πιερράκου (φωνητικά / τραγούδι) και Δημήτρης Γασπαράτος (κρουστά), προλόγισε ο συνθέτης, μουσικολόγος και καθηγητής όπερας και μουσικού θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μηνάς Αλεξιάδης.


Εκδόσεις

Στις εκδοτικές δραστηριότητες του Θεάτρου Ρόδα συμπεριλαμβάνεται η έκδοση των βιβλίων που περιγράφουν τη δουλειά και τις μεθόδους της.

Κινούμενοι Καθρέφτες της Ιφιγένειας Μακρή, PH.D., 2007, Εκδόσεις Κοάν. Η ανάλυση της ψυχολογικής προσέγγισης της Μαρίας Περετζή στη θεατρική διδασκαλία, που καταγράφει τις εμπειρίες των μελών της ΡΟΔΑ πάνω στα ίχνη που αφήνει η παράδοση του Ιερού Θεάτρου.

Roda Theater. Moving Mirrors: A Psychological Approach to Acting and teaching the Art of Theatre, Iphigenia Macri, Ph.D, 2010, 3 Alpha Publications Θέατρο Ρόδα

Είμαι ένας ή πολλοί; του Δημήτρη Γασπαράτου, 2015, Εκδόσεις Τρία Άλφα. Μια διεισδυτική μελέτη της πρακτικής της Εργασίας του Γκουρτζίεφ μέσα από την πνευματικότητα της Θεατρικής Εμπειρίας, έτσι όπως αυτή εφαρμόζεται από τους συντελεστές της Ομάδας ΡΟΔΑ, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Μαρίας Περετζή, στα πλαίσια της ζωντανής παράδοσης του Θεάτρου του Ιερού.


Κινηματογραφικές Παραγωγές

Το ντοκιμαντέρ «Στο Κέντρο του Κύκλου» του Ορφέα Περετζή προβλήθηκε στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2016), στο Φεστιβάλ Πάου (2018), στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου στην Πάτμο (2017) και στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε3. Το φιλμ παρουσιάζει πλάνα από την καθημερινή ζωή και τις στιγμές των ηθοποιών στα παρασκήνια λίγο πριν βγουν στη σκηνή, ξεδιπλώνοντας κινηματογραφικά τη μαγεία της τελετουργικής θεατρικής εμπειρίας που συντελείται σε κάθε στιγμή της προετοιμασίας και ολοκλήρωσης των παραστάσεων του Θεάτρου ΡΟΔΑ.

Project details

Leave a Reply

Your email address will not be published.